Brooklands Museum

Brooklands museum ligger söder om byn Weybridge i Surrey, på en plats som redan år 1907 fick en racerbana. Fyra av de byggnader som museet idag förfogar över är gamla historiska byggnader som är skyddade av kulturminneslagen: klubbhuset för Brooklands Automobile Racing Club som uppfördes år 1907, Member’s Hill Restaurant som stod färdig samma år, Flygbiljettkontoret från år 1911 och den flygplanshangar av typen Bellman som uppfördes under andra världskriget.

Platsen har alltså ett förflutet som både flygfält och motorsportsanläggning, och båda dessa delar tas till vara av Brooklands museum. Under ett besök här kan du alltså hinna med att se både gamla Hawkers Aircrafts och 24-liters Napier-Railton motoryclar.

Då och då hålls flyguppvisningar i anslutning till museet.

Värt att nämna är också att London Bus Museum ligger på samma ställle som Brooklands Museum och entréavgiften man betalar gäller för båda dessa museum. Bussmusset, som fram till år 2011 var känt som Cobham Bus Museum, innehåller över 35 gamla Londonbussar, varav den äldsta är från 1870-talet.

Brooklands Museum

Utställningar och samlingar

Exempel på flygrelaterade objekt som du kan se i Brooklands museum:

  • Flygplan tillverkade av Vickers/British Aircraft Corporation
  • Flygplan tillverkade av Hawker Aircraft Limited
  • En Concorde G-BBDG ‘Delta Golf’
  • Replika av Blériot XI
  • Replika av Sopwith Camel
  • Replika av Sopwith Schneider floatplane
  • Replika av Alliot Verdon Roes Avroplane
  • Replika av Vickers Vimy
  • En ex-British Airways/Heathrow Airport Concorde model G-CONC (40% av förlagans storlek)

The Concord Experience

Den Concord G-BBDG som går att beskåda hos Brooklands Museum är den andra Concord som tillverkades. Den byggdes av Brooklands and Toulouse i början av 1970-talet. Första flygturen ägde rum den 13 februari 1974, och sedan följde första flygturen i överljudsfart (Mach 2) i april samma år. Samma år blev hon den första flygfarkost någonsin som transporterade 100 personer i överljudsfart.

När hon gick i pension på julafton 1981 hade hon gjort 633 flygturer och tillbringat 1 282 timmar i luften. Hon hamnade i förvar i Filton, och köptes sedan av British Airways som behövde reservdelar till sin flotta av Concords.

När British Airways slutade flyga med Concords donerade de Concord G-BBDG till Brooklands Museum, som tog emot och restaurerade henne.

I mitten av 2000-talet öppnade Brooklands Museum ”The Concord Experience” där besökare kan uppleva Concord G-BBDG inifrån och vara med om en virtuell flygsimulation.

Praktisk information

E-postadress och telefonnummer

info@brooklandsmuseum.com

+44 (0) 1932 857381 ext 221

Postadress

Brooklands Museum Trust Limited
Brooklands Road
Weybridge
Surrey
KT13 0QN

Öppettider

Sommarsäsongen (från 1:e mars tills klockan ändras till vintertid): kl 10:00 – 17:00

Vintersäsongen: kl 10:00 – 16:00

Sista insläpp är en timme innan stängningsdags.

Museet är öppet alla dagar utom några dagar kring julafton. Vanligen hålls det stängt den 24 – 27 december, men för att få veta exakt vad som gäller för det aktuella året bör man kontakta museet.

Entréavgift

Vuxen: £11
Student: £10
Ålderspensionär: £10
Barn 5 – 16 år: £6
Barn 0 – 4 år: gratis
Familjebiljett: £30 för 2 vuxna + 3 barn

Barn måste vara i sällskap med en vuxen.

I biljettpriset ingår både parkering och guidning.

När stor event hålls på Broolands Museum kan entréavgiften vara förhöjd. Information om detta anslås på hemsidan.

Extra avgift för Concord Experience

Vuxen: £5
Barn: £3
Medlemmar: £4/£2

Extra avgift för 4D Theatre

Vuxen: £5
Barn: £3
Medlemmar: £4/£2

Sunbeam Café

Sunbeam Café serverar frukost, lunch, mellanmål och fika. Menyn varierar efter säsong. Caféet är öppet när museet är öppet. Barnmeny finns, inklusive lunchlådor att ta med. Det finns också en lekhörna för barn upp till 4 år.

Souvenirbutik

I souvenirbutiken kan man köpa böcker, vykort, kläder, modellbyggen, leksaker, med mera. Man kan besöka butiken utan att betala entréavgift till museet.

Att ta sig hit

Brooklands museum ligger mellan Weybridge och Byfleet, några minuters bilfärd från Junction 10 på M25 och A3 London-Portsmouth.

Närmsta järnvägsstation är Weybridge, dit man kan åka med tåglinjerna Woking – Waterloo och Staines – Weybridge.

Arriva har en busslinje (436) som går till Woking, Sheerwater, Byfleet, Mercedes-Benz World/Brooklands Museum och Weybridge Station.

Bakgrund

År 1907 lät den lokala landägaren Hugh. F Locke King uppföra en racerbana utanför byn Weybridge i Surrey. Detta var en enormt viktigt milstolpe i motorsportens historia eftersom det var första gången i världshistorien som någonting byggdes med avsikten att vara just en racerbana för motorsport. Tidigare motorsportstävlingar hade alltid hållits på ställen som egentligen var avsedda för något annat ändamål.

Så småningom blev Brooklands också ett viktigt centrum för den tidiga flygfarten, och redan innan första världskriget var många av flygets pionjärer aktiva här.

Brooklands var inte bara en plats där man flög, utan det var också en plats där flygfarkoster designades och tillverkades. Från 1908 till 1987 tillverkades cirka 18 600 flygfarkoster här! Exempel på företag som var baserade här är Hawker, Sopwith, Bleriot, Vickers och Martinsyde.