Battle of Britain Memorial Flight Visitor Centre

The Battle of Britain Memorial Flight (BBMF) är en flyguppvisning som organiseras av Royal Air Force. BBMF går vanligen att se i samband med stora statliga och kungliga evenemang i Storbritannien och evenemang med koppling till något av världskrigen. BBMF är en Royal Air Force flight. Administrativt är den en del av No 1 Group RAF. Basen är RAF Coningsby i Lincolnshire.

Exempel på evenemang där man kunde se BBMF är firandet av drottning Elizabeths II:s 80-årsdag och bröllopet mellan Prins William och Catherine Middleton. BBMF är också en viktig del av Trooping the Colour – en ceremoni som utförs av regementen som ingår i Samväldet (tidigare kallat det Brittiska samväldet).

Battle of Britain Memorial Flight Visitor Centre

The Battle of Britain Memorial Flight består vanligen av en Avro Lancaster som flankeras av en Spupermarine Spitfire och en Hawker Hurricane. Totalt har man dock 12 flygfarkoster till sitt förfogande:

  • En Avro Lancaster PA474
  • En Douglas Dakota ZA947
  • Två stycken Hawker Hurricanes Mk IIc.
  • Två stycken de Havilland Canada DHC-1 Chipmunks
  • Sex stycken Supermarine Spitfires

Det finns bara två Lancaster PA474 som fortfarande är i flygdugligt skick. Den hos BBMF och en i Kanada. Totalt byggdes drygt 7 375 Lancaster PA474.

Douglas Dakotan användes först av United States Army Air Corps under andra världskriget, innan hon flyttades till Royal Canadian Air Force. Sedan år 1993 har hon varit hos BBMF.

En av BBMF:s Spitfires är Spitfire P7350 – den äldsta Spitfiren i världen som fortfarande är i flygdugligt skick.

Ibland uppträder BBMF tillsammans med Royal Air Force Aerobatic Team. Det händer också att flygfarkoster som inte ingår i BBMF:s egna uppsättning ingår BBMF:s uppträdanden; under år 2014 genomförde BBMF till exempel flera uppvisningar där en Lancaster B Mk X FM213 ägd av Canadian Warplane Heritage Museum ingick.

The Battle of Britain Memorial Flight (BBMF) Visitor Centre i Lincoshire

Förutom att försöka passa på att se BBMF när de har uppvisningar i Storbritannien eller andra delar av Europa kan man få veta mer om BBMF genom att besöka BBMF:s besökscentrum i Linconshire. Besökscentrumet ligger hos RAF Coningsby och drivs gemensamt av Royal Air Force och Lincolnshire County Council.

I besökscentrumet kan du få en guidad visning av flygfarkosterna när de inte används och se hur RAF:s tekniker arbetar med dem för att hålla dem i flygsäkert skick. Här finns även en del andra utställningar att ta del av och besökscentrumet fungerar även som museum för pensionerade flygfarkoster.

Tänk på att eftersom många av flygplanen fortfarande är i bruk kan det hända att vissa inte finns på plats den dag du gör ditt besök eller av någon annan anledning inte kan visas för allmänheten. Om det är viktigt att du får se ett visst specifikt flygplan, ring och kontrollera i förväg på telefonnummer +44 – 01522 782040 eller skicka din förfrågan via e-post till bbmf@lincolnshire.gov.uk.

Praktiskt information

Öppettider

Måndag till Fredag klockan 10:00 – 17:00.

Stängt på helgerna och på helgdagar.

Guidade turer

En guidad tur tar cirka 1,5 timme. Det är inte tillåtet att besöka hangaren utan guide. Dagens första tur startar klockan 10:30 på förmiddagen.

Kostnaden för den guidade turen ingår i entréavgiften.

Entréavgift

Vuxna: £7

Barn 5 – 18 år: £4,20

Barn under 5 år: gratis

Familjebiljett: £18,20 för 2 vuxna + 3 barn (eller andra personer som har rätt till rabatterat pris)

Rabatterat pris för äldre (60 år och uppåt), arbetslösa, personer som får inkomststöd, heltidsstuderande med student-ID, och personer som omfattas av Equality Act 2010.

Medlemmar av Lincolnshire Lancasters Association (LLA) går in gratis om de visar upp sitt medlemskort.

Toaletter mm

Det finns toaletter och skötrum.

Souvenirbutik

Det finns en souvenirbutik där man kan köra böcker, planscher, modellflygplan, DVD:er, med mera.

Fika

Merlin’s Tearoom serverar varma och kalla drycker, fikabröd, soppa, smörgåsar, med mera. Afternoon tea är särskilt populärt.

Parkering

Det finns gratis parkering mittemot besökscentrumet.

Var ligger BBMF Visitor Centre?

BBMF Visitor Centre ligger i den södra änden av byn Coningsby, nära korsningen A153/A155, cirka 23 km nordöst om Sleaford. Adressen är Dogbyke Road, Coningsby, LN4 4SY.

Kontaktinformation

Telefonnummer: (+44) 01522 782040

E-postadress: bbmf@lincolnshire.gov.uk

Bakgrund

Under åren efter andra världskriget etablerades en tradition där en Spitfire och en Hurrican deltog i en flyguppvisning över London under firandet av Victory Day.

Så småningom lanserades idén om att bibehålla en samling flygfarkoster i flygdugligt skick i åminnelse av The Royal Air Forces insatser under kriget.

År 1957 bildades RAF Historic Aircraft Flight hos RAF Biggin Hill, med en Hurricane LF363 och tre Mk XIX Spitfires (PM631, PS853 and PS915). Under de nästkommande åren fungerade flera olika baser som hem för RAF Historic Aircraf Flight. Först Biggin Hill fram till mars 1958, sedan en kort tid på North Weald, därefter Martlesham Heath från maj 1958 till november 1961, Horsham St Faith från november 1961 till april 1963, och Coltishall från april 1963 till mars 1976.

När Lancastern införskaffades in år 1973 bytte man namn till Battle of Britain Memorial Flight (BBMF).

År 1976 flyttade BBMF sitt hem till RAF Coningsby och där har man blivit kvar sedan dess. Under åren som gott har samlingen ökat med flera olika sorters flygplan. Samtidigt har man varit nödgad att pensionera vissa flygplan och antingen använda dem för reservdelar eller skicka dem vidare till museum.