Imperial War Museum Duxford

Imperial War Museum Duxford är ett brittiskt krigsmuseum i byn Duxford, drygt 1,5 mil söder om Cambridge. Imperial War Museum Duxford är en del av Imperial War Museums (IWM), en brittisk sammanslutning av nationalmuseum.

Imperial War Museum (IWM) Duxford inriktar sig på krigsflyg och är Storbritanniens största flygmuseum. Här finns bland annat 200 flygfarkoster bevarade, liksom filmer, fotografier, dokument, böcker och föremål med anknytning till krigsflyget. Flera mindre museisamlingar som rör enskilda regementen är placerade i IWM Duxford, bland annat de för Parachute Regiment och Royal Anglian Regiment.

Imperial War Museum Duxford

IWM Duxford ligger på det flygfält som tidigare var RAF Duxfords Aerodrome. Flygfältet användes av RAF redan under första världskriget, men det var under andra världskriget som det verkligen fick en framträdande roll. Det användes bland annat av United States Army Air Forces för dagbombningar över Tyskland. I början av 1960-talet slutade flygfältet vara ett aktivt RAF-flygfält och i början av 1970-talet började UK Ministry of Defence husera historiskt viktiga flygfarkoster i hangarerna. Det var denna förvaring som så småningom växte till att bli Imperial War Museum Duxford.

IWM Duxford har bevarat de gamla hangarerna och flera andra byggnader från tiden då RAF Duxford var ett aktivt militärt flygfält, och använder dem som utställningslokaler. Många av dessa hangarer och byggnader är skyddade enligt lag på grund av deras stora historiska värde.

Duxfords flygfält är fortfarande aktivt och används av civilt flyg. Flyguppvisningar ordnas regelbundet.

Praktisk information

Adress

Imperial War Museum Duxford
Cambridgeshire
CB22 4QR
United Kingdom

Kontaktinformation

Telefonnummer: +44 (0) 1223 835000

Hemsida: Iwm.org.uk/visits/iwm-duxford

E-postadress: contact@iwm.org.uk

Öppettider

Öppet klockan 10:00 – 18:00 sju dagar i veckan under sommarsäsongen. Inget insläpp efter klockan 17:00.

Öppet klockan 10:00 – 16:00 sju dagar i veckan under vintersäsongen. Inget insläpp efter klockan 15:00.

Museet är öppet både vardagar, helger och helgdagar. Det håller dock stängt den 24, 25 och 26 december.

I samband med flyguppvisningar på Duxfords flygfält håller museet öppet kl 08:00 – 18:00.

Parkeringsplatser

Gratis parkering finns vid museet.

Att ta sig hit

IWM Duxford ligger söder om Cambridge, vid Junction 10 på motorvägen M11. Det går lätt att ta sig till IWM Duxford via A1, A14, M1 och M11.

Om du kommer körandes på M11 finns det skyltar till museet från och med Junction 11. Följ skyltarna längs A10 mot Royston och sedan öster längs A505 tills du når museet.

De närmsta järnvägsstationerna är Cambride, Royston och Whittlesford. Whittlesford ligger allra närmast museet, men har inte någon taxistation så man bör boka taxi i förväg. Cambride och Royston ligger lite längre bort, men det är enklare att få tag på taxi där eftersom de har taxistationer.

På söndagarna går det en Myalls 132 buss från Cambridge till IWM Duxford. För mer information, besök busstidtabellen.

När det är flyguppvisning går en gratisbuss tur och retur från Cambridge Railway Station och Trumpington Park & Ride till IWM Duxford.

Hangar 1

Hangar 1 har en golvyta på 12 000 kvadratmeter. Så här stor var inte hangaren ursprungligen, utan det är senare tillbyggnader som har fått upp hangaren till den här storleken. Här finns en stor utställningshall, ett område för flygplansvård, och en etagevåning som gör att man smidigt kan se flygplanen ovanifrån. Interaktiva installationer gör det enkelt att lära sig om områden som aerodynamik och luftfartsteknik.

Utsällningen AirSpace öppnade år 2008 och innehåller över 30 olika flygfarkoster, från första världskriget och framåt. Exempel på gamla flygplan som går att se här är Airco DH.9 och en Royal Aircraft Factory R.E.8. För den som vill se något betydligt nyare finns till exempel en Panavia Tornado som deltog i Gulfkriget 1991.

Airborne Assault

Airborne Assault är den del av Hangar 1 som innehåller föremål med anknytning till den brittiska arméns fallskärmsregemente. Föremålen flyttades hit från Aldershot år 2008.

Hangar 2

Hangar 2 är en dubbel Type T2-hangar som uppfördes under 1970-talet. Idag innehåller denna hangar flygdugliga flygplan som ägs och används av privata företag. Det är tillåtet att besöka hangaren, vilket gör att man kan få se flygplan underhållas och renoveras.

Hangar 3

Hangar 3 är en Belfast Truss Hangar. Här finns en utställning som fokuserar på marinkårens flyg, och här finns också en del båtar. Exempel på flygplan som går att se här är en De Havilland Sea Vixen, en Sea Venom och en Sea Vampire. Här finns också en Westland Wasp-helikopter som färdades ombord på fregatten HMS Apollo under Falklandskriget.

En av de äldsta båtarna i Hangar 3 är Coastal Motor Boat 4, som tillverkades av Thornycroft år 1916. Denna båt deltog i den baltiska kampanjen 1918-1919. Andra exempel på båtar som går att beskåda här är torpedmotorbåten Vosper MTB-71 och miniubåten X-Craft som både byggdes under den senare delen av andra världskriget.

RNLB Jesse Lumb (ON 822) är en berömd livbåt som var aktiv i vattnen kring Isle of Wight från 1939 till 1970. Hon är inskriven i Storbritanniens ”National Register of Historic Vessels” och är en del av Storbritanniens ”National Historic Fleet”. Sedan år 1980 har hon funnits att beskåda hos IWM Duxford.

Hangar 4

Hangar 4 inriktar sig på att visa flygfältets egna historia, från första världskriget till kalla kriget. Här finns bland annat en Bristol Fighter som användes av Duxfords flygskola från år 1920.

Stor tonvikt har lagts på Duxfords roll i andra världskriget, vilket bland annat visas med hjälp av en Messerschmitt Bf-109E.

För den som är intresserad av att se något från det kalla krigets dagar finns till exempel en Mikoyan-Gurevich MiG-21.

Hangar 5

I Hangar 5 huserar de olika hantverkare som restaurerar och reparerar flygfarkoster på IWM Duxford. Eftersom hangaren är öppen för allmänheten får man en chans att se det stora jobb som ligger bakom att få flygfarkoster i tillräckligt bra skick för de olika utställningarna. Många är de flygplan som rustats upp här, bland annat den Roayl Aircraft Factory R.E.8 som numera går att se i Hangar 1.

Arbetet i Hangar 5 sker i samarbete med The British Aviation Preservation Council.

American Air Museum

Under 1970-talet började museet samla på sig flygfarkoster från USA. Exempel på flygplan som anlände till museet i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet är en B-17G Flying Fortress, en B-29 Superfortress och en B-52 Stratofortress.

Med hjälp pengar samlats in i USA och Saudi Arabien, samt ett bidrag på £6,5 miljoner från den britiska Heritage Lottery Fund, kunde en särskild byggnad uppföras för planen från USA: The American Air Museum. Denna del av IWM Duxford invigdes i mitten av 1990-talet och genomgick stora renoveringar två decennier senare.

Exempel på flygplan som finns i American Air Museum är en SR-71 Blackbird, en Consolidated B-24 Liberator, en C-47 Skytrain som deltog i landstigningen i Normandi, i Operation Market Garden och i Operation Varsity, och en General Dynamics F-111 som deltog Gulfkriget 1991.

Flygfältet

Duxfords flygfält är fortfarande igång och har två start- och landningsbanor, och flygfältet är bas för flera privata företag, bland annat Classic Wings och Old Flying Machine Company. Eftersom flygfältet fortfarande används finns här en brandkårsstyrka, den består av en kombination av heltidsanställda och volontärer.

Flyguppvisningar har hållits här sedan 1973. Nu för tiden kan man se både The Duxford Air Show, The Flying Legends och American Air Day. The Duxford Air Show brukar innehålla allt från gamla krigsflygplan till moderna jetplan, medan The Flying Legends fokuserar på gamla flygfarkoster, särskilt sådana som var med i andra världskriget.