National Museum of Flight

National Museum of Flight är ett av Skottlands nationalmuseum. Det ligger på East Fortune Airfield, söder om byn East Fortune i regionen East Lothian. De byggnader som museet använder sig av byggdes ursprungligen för Royal Air Force (RAF) East Fortune. Flygfältet och dess byggnader är mycket välbevarade, inklusive hangarerna, kontrolltornet och förådsbyggnaderna.

Varje år i juli hålls en flyguppvisning utanför museet, vanligen den tredje lördagen i månaden.

National Museum of Flight

Utställningar

Hangar 1: Krigsflyg

I Hangar 1 finns bland annat en Supermarine Spitfire, en Panavia Tornado, en Armstrong Whitworth Meteor och en SEPECAT Jaguar.

Här finns också en hel del andra saker, såsom en AIM-7 Sparrow missil, en del av en Bristol Brabazon airliner, och en Daimler-Benz DB 601 motor från en Messerschmitt Bf 110 som flögs till Skottland av Rudolf Hess under andra världskriget.

I Hangar 1 kan man besöka en rekonstruerad butik från 1950-talet som visar upp gamla modellbyggen från tillverkare som Matchbox, Revell, Airfix, Frog, med flera.

Hangar 2: Civilt flyg

Hangar 2 fokuserar på sådant som rör det civila flyget. Här finns bland annat flygfarkoster som byggts av Scottish Aviation i Prestwick, såsom en Twin Pioneer och en Jetstream 31.

Hangar 3: Förvaring och restaurering

Hangar 3 används för förvaring och restaurationsarbeten. I skrivande stund är bland annat en Bolinbroke på väg att restaurerar här.

Hangar 4

Hangar 4 innehåller flera stora utställningar, bland annat ”The Concorde Experience” och ”The Jet Age”.

Inför The Concorde Experience kan man låna en audioguide att lyssna på medan man vandrar runt flygplanet.

The Jet Age visar bland annat utvecklingen av jetmotorn och hur detta påverkat det kommersiella flyget. Exempel på motorer som ingår i utställningen är en Rolls-Royce RB211 turbofan, en Rolls-Royce Spey turbofan, en General Electric CF6 turbofan och en de Havilland Ghost turbojet.

Övriga utställningar

Vissa av de bevarade byggnader på flygfältet som inte är hangarer har permanenta eller tillfälliga utställningar i sig. Exempel på en permanenta utställningar är The Parachute Store och den interaktiva ”Fantastic Flight”.

Samlingar

Det är väldigt många samlingar som numera är placerade hos National Museum of Flight, både vad gäller militärt och civilt flyg. Vissa objekt ingår i någon av de permanenta utställningarna, medan andra bara visas under tillfälliga utställningar. Här finns förutom vanliga flygplan en stor samling segelflygplan, mikro-lätta flygfarkoster, hängflygare, med mera, liksom en hel del flygplansmotorer, bland annat turbojets, turbofans och kolvmotorer.

National Museum of Flight inriktar sig inte bara på själva flygfarkosterna, utan på allt som hör till den här världen. Det är därför det till exempel finns flyguniformer här (både militära och civila), radarutrustning byggd av Ferranti i Edinburg, en hel del medaljer och andra utmärkelser, vapen (kanoner, missiler, bomber, etc), fotografier och en stor dokumentsamling – för att nämna ett axplock av allt det som museet har samlat på sig under årens gång.

Exempel på flygfarkoster som finns hos National Museum of Flight

Namn Information
Aero S-103 (613677) Licensbyggd version av MiG 15, tillverkad i Tjeckoslovakien
Aérospatiale-BAC Concorde (G-BOAA)
Air and Space 18A
Armstrong Whitworth Meteor NF.14 (G-ARCX)
Avro Anson C.19 (G-APHV)
Avro Vulcan B.2A (XM597) Deltog i Falklandskriget
BAC 1-11 (G-AVMO)
Beagle Terrier (G-ARSL)
Beech 18 (G-ASUG)
Blackburn Buccaneer (XT288)
Boeing 707 (G-APFJ)
Bristol Beaufighter TF.X (RD220)
Bristol Fairchild Bolingbroke (9940)
British Aerospace Jetstream 31 (G-JSSD)
Britten-Norman Islander (G-BELF)
de Havilland Comet 4C (G-BDIX)
de Havilland Dove (G-ANOV)
de Havilland Dragon (VH-SNB)
de Havilland Puss Moth (VH-UQB)
de Havilland Sea Venom (WW145)
de Havilland Tiger Moth (G-AOEL)
Druine Turbulent (G-AVPC)
English Electric Canberra (VX185)
English Electric Lightning F.2A (XN776)
Ferranti Phoenix UAV
General Aircraft Cygnet (G-AGBN) Flögs två gånger av Guy Gibson (ledaren av Dambusters Raid)
Hawker Siddeley Harrier (XV277) Äldsta Harriern som fortfarande existerar
Hawker Siddeley Nimrod MR2 (XV241)
Hawker Sea Hawk (WF259)
Ikarus C42 G-SJEN
McDonnell Douglas Phantom II F-4S (155848)
Messerschmitt Me 163 Komet rocket fighter (191659) Det snabbaste flygplanet under andra världskriget
Miles M.18 (G-AHKY)
Montgomerie-Parsons two-seat autogyro (G-UNIV)
Morane-Saulnier MS-505 Criquet (G-BIRW)
Panavia Tornado F.3 (ZE934)
Percival Provost (WV493)
Piper Comanche G-ATOY Myth Too Flögs världen runt av Sheila Scott
Saunders Roe Skeeter (XL762)
Scottish Aviation Twin Pioneer (G-BBVF)
SEPECAT Jaguar (XZ119) Katrina Jane
Spartan Cruiser III (G-ACYK)
Supermarine Spitfire XVI (TE462)
Vickers Viscount (G-AMOG)

Bakgrund

År 1909 införskaffade Royal Scottish Museum i Edinburgh Percy Pilchers Hawk glider. Detta var första gången någonsin som ett flygplan samlades in av ett museum i Storbritannien. Museet fortsatte sedan att samla in olika flygfarkoster och flygmotorer, och till slut var samlingen så utrymmeskrävande att den inte fick plats i de befintliga lokalerna.

Det som fick bägaren att rinna över var den Supermarine Spitfire XVI som donerades till museet av Storbritanniens försvarsministerium. Eftersom den inte fick plats i museets lokaler i Edinburgh hamnade den i ett förråd i East Fortune, där den följande år fick sällskap av en Hawker Sea Hawk, en de Havilland Sea Vampire och en de Havilland Sea Venom. Detta var grunden till beslutet om att öppna ett flygmuseum i East Fortune.

Flygmuseet i East Forune öppnade för allmänheten den 7 juli 1975. Då innehöll utställningarna inte bara museets egna objekt utan även flera inlånade flygfarkoster, bland annat en de Havilland Dragon Rapide (G-ADAH), en BA Swallow (G-AEVZ) och en Fairey Delta 2 WG774.

Praktisk information

Öppettider

28 mars – 1 november varje dag klockan 10:00-17:00

Resten av året är museet endast öppet på helgerna, klockan 10:00 – 16:00

Entréavgift

Vuxna: £10

Barn: £5

Barn under 5 år: gratis

Familjebiljett: £26 för två vuxna och två barn

Personer som har rätt till rabatt: £8

Medlemmar: gratis

Personer som har National Art Pass: gratis

Parkering

Gratis parkering i anslutning till museet.

Adress

East Fortune Airfield
East Lothian
EH39 5LF

Telefonnummer

+44 (0) 300 123 6789

Café

The Aviator Café är öppet varje dag klockan 10:00 – 16:30 under sommarsäsongen. Under resten av året är caféet öppet klockan 10:00 – 16:00 på helgerna.

Här finns serveras varma och kalla drycker, egenbakat bröd, egengjord soppa, snacks, med mera. Det finns barnstolar, en särskild barnmeny och möjlighet att värma nappflaskor.

Souvernirbutik

I souvenirbutiken kan man köpa böcker, planscher, flygplansmodeller, med mera.

Vägbeskrivning

Tåg

First Scotrail kör tåg mellan Edinburg och North Berwick. Du kan hitta mer information hos Scotrail.co.uk.

Buss

Busslinje 121 är en servicelinje som går mellan Haddington och North Berwick via National Museum of Flight måndag – lördag under sommarsäsongen (1 april – 31 oktober). Under resten av året går turen endast på lördagarna.

Det går också en vanlig busslinje från Edinburgh till North Berwick, liksom en expressbusslinje från Edinburgh till Haddington. Mer information hittar du hos Travelinescotland.com.

Bil

Om du kommer körandes från Edinburgh, ta A1:s södra utfart vid Abbotsview Junction. Ta andra avfarten från rondellen så att du kommer upp på A199 mot East Linton. Efter cirka 4 km, sväng vänster så att du kommer in på B1347. Följ skyltarna mot National Museum of Flight.

Om du kommer körandes söderifrån, följ A1 norr till rondellen Thistlycross. Ta andra avfarten, mot East Linton. I Beltonford-rondellen, ta andra avfarten så att du hamnar på A199 mot East Linton. Efter nästan 1 mil, sväng höger upp på B1347 och följ skyltarna mot National Museum of Flight.