Att besöka England

Att resa till England kan vara en oförglömlig upplevelse. Dess pulserande städer, pittoreska landskap och rika historia gör att det finns det mycket att upptäcka och njuta av här. Oavsett om du är intresserad av historia, kultur, mat eller bara vill se sevärdheterna, finns det härliga besöksmål att utforska runt om i England. England är med råge den del av Storbritannien som har störst befolkning, och ungefär 84% av Storbritanniens totala befolkning är bosatt i England.

london england

När under året?

Det bästa tiden att besöka England beror på vad du har för planer. Om du vill utforska landsbygden och njuta av det vackra brittiska landskapet är våren, sommaren och den tidiga hösten idealisk. Om du föredrar att utforska städerna och deras rika historia kan du besöka när som helst på året, eftersom de stora museerna och historiska platserna är öppna året runt. För den som har siktet inställt på specifika kulturella upplevelse, till exempel att se en viss musikal i Londons West End, gäller det förstås att anpassa resplanerna i enlighet med den kalendern.

Sevärdheter och besöksmål

London, Englands pulserande huvudstad, är ett måste för många besökare. Här kan du besöka historiska sevärdheter som Tower of London, Buckingham Palace, och British Museum. Du kan också ta en båttur längs floden Thames, eller ta en åktur i det berömda pariserhjulet London Eye för att se London från ovan.

Förutom London finns det många andra fantastiska städer att utforska i England, var och en med sin egna särprägel och historiska bakgrund. Manchester är till exempel känt för sin rika musikhistoria och imponerande arkitektur. Liverpool är platsen där The Beatles uppstod och staden har ett pulserande nattliv. Bath är känd för sina romerska bad och vackra georgianska arkitektur.

England har också otroligt vackra landskap. Från de dramatiska kalkstensklipporna i Dover till de böljande kullarna i Cotswolds, finns det många natursköna platser att utforska.

Historia

Englands kultur är djupt rotad i dess långa historia. Från dess medeltida slott och katedraler till viktoriansk arkitektur och Englands industriella arv; här finns det mycket att lära och uppleva för historieälskare.

Mat och dryck

Engelsk mat har genomgått en revolution under de senaste decennierna utan att för den del tappa sina gamla rötter. Från ”fish and chips” till ”full English breakfast”, här finns det många klassiska rätter att prova under besöket. England är hem för en blomstrande gastronomisk scen, med många prisbelönta restauranger och innovativa kockar, och särskilt i storstäderna kan man hitta både restauranger och butiker som lockar med maträtter och ingredienser från många olika delar av världen.

Den som vill prova på drycker som är starkt förankrade i den engelska kulturen kan till exempel svalka sig med India Pale Ale eller prova på olika sorters gin. Vill man ha något alkoholfritt passar te bara; allt från en enkel kopp påste till sofistikerad Afternoon Tea med massor av tillbehör att mumsa på.

Sport i England

England är ursprunget för många stora sporter och för många besökare från Sverige är åtminstone ett eller två sportevenemang ett måste under englandsvistelsen. Exempel på sporter som uppstod och formaliserades i England är fotboll, rugby (både legion och union), cricket, tennis, modern boxning och bordtennis.

Den dominerande sporten i England är fotboll, både vad gäller utövare och publik, och för många svenska besökare är fotboll också den sport som lockar mest under vistelsen i England. Här finns chans att se anrika fotbollslag spela på hemmaplan, eftersom England är hem för klubbar som Arsenal, Manchester United, Aston Villa, Chelsea och Liverpool. Hemmastadion för det Engelska Fotbollslaget är Wembley Stadium i London.

Vill man uppleva något som för oss svenska är betydligt mer exotiskt finns det cricketmatcher att se i England. Cricket är ett spel vars rötter går tillbaka till det medeltida England och som idag spelar mycket i många områden som tidigare var en del av det brittiska imperiet, till exempel Australien, Indien och Pakistan. Lord’s Cricket Ground i London räknas som epicentrum för den moderna sporten cricket och kallas kärleksfullt för ”The Mecca of Cricket”.

Vad gäller rugby så utvecklades den sporten på Rugby School i Warwickshire i början av 1800-talet. Den varianten kallas numera Rugby Union, för att särskilja den från Rugby League vars regler slogs fast i Huddersfield år 1895. Rugby Leage är idag extra populärt i norra England, speciellt i Lancashire, Yorkshire och Cumbria.

Tennis är ett annat exmpel på en engelsk sport, och den prestigefyllda turneringen Wimbledon Championship – världens äldsta tennisturnering – är en omistlig del av den Engelska evenmangskalendern för många.

Praktisk information inför besöket i England

  • England är en del av Storbritannien och använder det brittiska pundet (£) som valuta. Det formella namnet på valutan är sterling, och pundet är den huvudsakliga enheten för sterling. I dagligt tal kallas pengarna därför för pund (pound). Ett pund motsvarar 100 pence. Singularformen för pence är penny, så det heter 1 penny men 2 pence. De vanligaste sedlarna i Storbritannien är £5, £10, £20, och £50, men £1 och £100 existerar också. Storbritannien har fortfarande kvar även väldigt lågt värderade mynt i circulation, inklusive myntet som bara är värt 1 penny och myntet som är värt 2 pence. Mynten med högst nominellt värde är £1 och £2.
  • Engelska är det de facto officiella språket i England. Du kan räkna med att höra många olika accenter och dialekter runt om i landet, och även inom samma stad.
  • England har, precis som resten av Storbritannien, lämnat EU.
  • I England och resten av Storbritannien råder vänstertrafik.